بیزینس پلن چیست؟ چه نکات مهمی را باید در نظر بگیریم؟

چرا کسب‌و‌کارها به بیزینس پلن نیاز دارند؟ مزایای نوشتن بیزینس مدل چیست و چرا بابت آن هزینه‌های هنگفتی از کسب‌و‌کارها دریافت می‌شود؟ هر کسب‌و‌کاری قبل از اینکه کار خود را شروع کند نیاز به نقشه راه دارد که شامل اهداف و برنامه‌ها، روش درآمدزایی، بازاریابی و گسترش کسب‌و‌کار است. همه این موارد در طرح تجاری وجود دارند. در این مطلب آموزش بیزینس پلن به همراه نکات نوشتن طرح تجاری به شما آموزش داده شده است. اگر قصد تاسیس شرکت یا عملی کردن ایده خود را دارید، این مقاله راهنمای خوبی برای شما خواهد بود.

طرح تجاری (Business Plan)؛ استراتژی مستند برای هر کسب‌و‌کار

بیزینس پلن نوعی از استراتژی مستند برای کسب‌و‌کارها‌ست. هدف از نوشتن طرح تجاری مشخص کردن مسیر رسیدن کسب‌و‌کار به اهداف و برنامه‌ها و پیش‌بینی‌های مالی، تحقیقات بازار، اهداف تجاری و اهداف تاسیس شرکت است. بیزینس مدل جزء غیرقابل انکار راه‌اندازی هر شرکتی است و برای تامین مالی، مستندسازی مدل کسب‌و‌کار، ترسیم پیش‌بینی‌های مالی و تبدیل ایده کسب‌وکار به واقعیت بسیار مهم است.
برای‌ طراحی بیزینس پلن، فردی را انتخاب کنید که مدرس و مشاور کسب‌وکار باشد و در این زمینه اطلاعات و تجربه کافی را داشته باشد. یکی از این افراد حسین طاهری است که سال‌ها تجربه بیزینس کوچینگ و آموزش بیزینس پلن دارد. با مراجعه به سایت حسین طاهری می‌توانید برای مشاوره نوشتن طرح تجاری اقدام کنید.

اجزای یک Business Plan موفق چیست؟

هر طرح تجاری موفق اجزای مشخصی دارد و هر شرکتی که قصد نوشتن بیزینس مدل را دارد باید از آن مطلع باشد. در ادامه اجزای یک بیزینس مدل موفق را نام برده‌ایم:
• پیش‌نویس بیزینس مدل
• خلاصه اجرایی طرح
• توضیحات شرکت
• فرصتهای کسب‌و‌کار
• ارزیابی میزان رقابت
• بازار هدف
• برنامه بازاریابی
• آورده مالی
• تیم راه اندازی
• سرمایه موردنیاز

انواع بیزینس پلن؛ بهترین بیزینس مدل برای کسب‌و‌کار شما کدام است؟

برای هر کسب‌و‌کار چندین ایده‌ای از قبل وجود دارد و در نتیجه دو طرح تجاری یکسان را نمی‌توان یافت. هر کسب‌و‌کاری Business Plan متناسب با نیازهای‌ خود را باید داشته باشد؛ از استارت‌آپ‌هایی با تنها یک بنیان‌گذار گرفته تا کسب‌و کارهای خانوادگی شامل این قانون می‌شوند. در ادامه تعدادی از رایج‌ترین انواع طرح‌های تجاری را معرفی کرده‌ایم:

بیزنس پلن چیست و چه نقشی در کسب و کار دارد
بیزنس پلن چیست و چه نقشی در کسب و کار دارد

طرح تجاری امکان‌سنجی

بیزینس مدل امکان‌سنجی روی محصول یا خدمات متمرکز بوده و بخشی از یک طرح کسب‌و‌کار استارتاپ یا یک طرح جداگانه برای یک سازمان از پیش فعال و مشغول به کار است. برخی از کسب‌وکارها مطالعه امکان‌سنجی را برای بررسی ایده‌ها و برنامه‌های محصول تنها به بهترین‌ها محدود می‌کنند. آن‌ها این مطالعات را قبل از تکمیل طرح تجاری امکان‌سنجی انجام می‌دهند و بعد از آن طرح امکان‌سنجی، روی آن محصول یا خدمات متمرکز می‌شود. در واقع این کسب‌و‌کارها با انجام تحقیقات بازار آنلاین و سنتی، امکان موفقیت در ایده در بازار سنتی و آنلاین را بررسی‌ می‌کنند.

طرح کسب‌و‌کار استارتاپ

طرح کسب‌و‌کار استارتاپ که به عنوان یکی از رایج‌ترین انواع طرح‌های تجاری محسوب می‌شود، برای کسب‌و‌کارهای جدید مناسب‌تر است. این طرح تجاری پایه و اساس موفقیت نهایی یک کسب‌و‌کار را می‌چیند. بزرگ‌ترین مشکل Business Plan استارتاپ این است که تمام مطالب و استراتژی‌های آن از قبل نوشته شده و ممکن است به‌روز نباشد. برنامه‌های کسب‌و‌کار استارتاپ اغلب به داده‌های صنعت موجود اشاره می‌کند. آن‌ها همچنین استراتژی‌های تجاری منحصر‌به‌فرد و برنامه‌های بازار را توضیح می‌دهند.

طرح کسب‌و‌کار داخلی

طرح‌های کسب‌و‌کار داخلی به رهبران سازمان‌ها کمک می‌کند تا اهداف، استراتژی و عملکرد شرکت را با یکدیگر به اشتراک بگذارند. این امر به کسب‌و‌کارها کمک می‌کند تا به‌طور‌مؤثرتری روی اهداف متمرکز شوند. اکثر طرح‌های تجاری خارجی بر افزایش سرمایه و حمایت از یک کسب‌و‌کار متمرکز هستند، اما یک طرح کسب‌و‌کار داخلی کمک می‌کند تا اهداف اصلی یک تجارت در مواجهه با تغییرات ثابت بماند.

طرح کسب‌و‌کار استراتژیک

برنامه‌های کسب‌و‌کار استراتژیک بر اهداف بلند مدت کسب‌و‌کارها تمرکز دارد. این نوع از بیزینس پلن‌ها معمولاً سه تا پنج سال اول عملیات اجرایی پروژه را تدوین می‌کنند. این طرح تجاری با بیزنس پلن‌های استارتاپ که روی یک تا سه سال اول تمرکز دارند متفاوت است و مخاطبان آن در درجه اول ذینفعان داخلی هستند. این طرح تجاری به یک تجارت کمک می‌کند تا چالش‌های آینده کسب‌و‌کار را پیش بینی کند.

طرح ادغام کسب‌و‌کار

سرمایه گذاران از طرح‌های تجاری برای توسعه کسب‌و‌کارهای موجود و ایجاد مشاغل جدید استفاده می‌کنند. یک طرح کسب‌و‌کار ممکن است شامل هزینه‌ها، برنامه‌ها یا اقدامات مدیریتی باشد. داده‌های این Business Plan از یک استراتژی خاص به دست می‌آیند. همچنین، Business Plan باید در مورد وضعیت فعلی کسب‌و‌کار و چرایی ادغام آن یا فروش نیز صحبت کند. به‌عنوان مثال، اگر شخصی قصد خرید یک کسب‌و‌کار شکست خورده را دارد،‌ Business Plan باید توضیح دهد که چرا چنین کسب‌و‌کاری خریداری شده است.

انواع مدلهای بیزینس پلن و روش های اجرایی
انواع مدلهای بیزینس پلن

طرح تغییر موقعیت کسب‌و‌کار

هنگامی که یک کسب‌و‌کار می‌خواهد از به فروش رفتن خود جلوگیری کرده، نام تجاری خود را تغییر دهد یا پروژه جدیدی را امتحان کند، مدیران عامل یا مالکان آن یک طرح تغییر موقعیت کسب‌و‌کار را ایجاد می‌کنند. شرکت‌هایی که برای تغییر موقعیت کسب‌وکار برنامه‌ریزی می‌کنند، اغلب این کار را به‌صورت پیش‌گیرانه یا عطف به سابق و به دلیل تغییر در روند بازار و نیازهای مشتری انجام می‌دهند.یکی از اشخاص و دیجیتال مارکترهایی که می توانند در طراحی و اجرای بیزینس پلن به شما یاری رساند جناب اقای دکتر مهریزدان هستند

طرح رشد و توسعه کسب‌و‌کار

هنگامی که کسب‌و‌کار شما آماده گسترش است، Business Plan رشد، ساختار مفیدی در راستای دستیابی به اهداف شرکت ایجاد می‌کند. این طرح‌ها معمولا برای یک یا دو سال آینده کسب‌و‌کار برنامه ریزی می‌کنند و اغلب روی فروش، درآمد و موفقیت‌های جاری کسب‌و‌کار تاکید دارند. این نوع بیزینس مدل بسته به نوع کسب‌وکار متفاوت است، اما به کسب‌وکارها کمک می‌کند تا به‌سرعت روی اولویت‌های جدید متمرکز شوند تا رشد کسب‌و‌کار افزایش یابد.

مزایای نوشتن بیزینس پلن؛ هدف از نوشتن نقشه کسب‌و‌کار چیست؟

هر طرح تجاری کسب‌و‌کار سه هدف را دنبال می‌کند: استراتژی سازمان را به‌منظور اجرای بلندمدت خلاصه کند، تامین مالی سرمایه گذاران را تضمین کرده و به پیش بینی تقاضاهای تجاری آتی کمک کند. شخصی که Business Plan را می‌نویسد، به یک یا چند دلیل زیر این کار را انجام می‌دهد:
1. تامین مالی از سوی سرمایه‌گذاران
2. مستندسازی استراتژی و اهداف شرکت
3. مشروعیت بخشیدن به یک ایده تجاری
4. گرفتن مجوز مهاجرت پس از تایید بیزینس پلن در کشور مورد‌نظر

نکات مهم در تهیه بیزینس پلن

یک طرح کسب‌و‌کار باید توضیحی درباره ایده تجاری و دلیل موفقیت آن داشته باشد. هر‌چه جزئیات و فکر بیشتری در نوشتن بیزینس به‌کار ببندید، طرح و کسب‌وکاری که برای آن Business Plan می‌نویسید موفق‌تر خواهد بود. هنگام نوشتن طرح کسب‌وکار از تحقیقات گسترده، بازخورد اعضای تیم و هیئت مدیره کمک گرفته و یک الگوی محکم و ثابت برای همفکری و یکسان کردن افکار خود داشته باشید. اگر هم به هر دلیلی فرصت و تخصص نوشتن طرح کسب‌و‌‌کار را یا دیدن آموزش بیزینس پلن را ندارید، توصیه می‌کنیم نوشتن آن را به یک متخصص بسپارید.
نوشتن بیزینس پلن را به متخصصین آن بسپارید
در این مقاله ما با نمونه‌های مختلفی از طرح‌های تجاری آشنا شدیم و جزئیات هر کدام را شرح دادیم. انتخاب یک بیزینس مدل از بین طرح‌های معرفی شده بستگی مستقیمی به نوع کسب‌و‌کار و هدف شما از راه‌اندازی آن دارد. در نتیجه پیشنهاد می‌کنیم طرح کسب‌و‌کاری را انتخاب کنید که متناسب با شرایط شما باشد و از طرح های دیگر کپی نکنید. در انتها توصیه می‌کنیم نوشتن بیزینس مدل را به متخصصین حوزه کسب‌وکار بسپارید تا طرح تجاری متناسب با حوزه فعالیت شما و به‌صورت‌اصولی نوشته شود و بتوانید بهترین بازدهی را توسط آن داشته باشید.

 

1 1 1 1 1

دیدگاه ها (0)

  1. ارسال دیدگاه
پیوست ها (0 / 3)
Share Your Location
کد امنیتی